lauantai 22. lokakuuta 2011

Valkea pitsipaita

Laitanpa tänne pitkästä aikaa jotain muutakin kuin koruja. Aloitin neulomaan kyseistä pitsipuseroa joskus, hmm, keväällä vuonna 2009? Joka tapauksessa haaveilin sen saamisesta valmiiksi juhannukseksi, sillä mikä nyt sopisikaan keskikesän valoisiin öihin sen paremmin kuin keveä valkoinen pitsineule? Tämä juhannuspusero antoi kuitenkin odottaa itseään ja valmistui lopulta loppukeväästä 2010. Juhannukseksi yhtä kaikki ;)


Pieni pitsipusero, Suuri Käsityölehti 3/2007

Kokeneena neulojana *köh* aloitin pitsin neulomisen tuosta vain, kuitenkin valittuani itselleni mielestäni sopivimman koon. Kymmenisen senttiä neulottuani päähäni välähti, että hetkinen - olisiko sittenkin pitänyt neuloa se mallitilkku? Ajattelin asian näin, että jos puserosta tulee liian iso minulle, saa äitini lahjaksi omin kätösin neulomani pitsipaidan. Kärsimättömyyteni ei onneksi kostautunutkaan tällä kertaa ja sain pitää paidan omanani.


Paita lähikuvassa

Väljä malli pukee hyvin vartaloa kuin vartaloa, eikä minunkaan varteni enää tässä vaiheessa ole oikein mallimitoissa. Paidasta tuli siis aika sopiva. Tätä ennen olin neulonut kaksi hihatonta neuletta, joista molemmissa oli edessä pitsikuvio. Siitä huolimatta neuletta aloittaessani minua lievästi hirvitti, että mitäköhän olen nyt mennyt tekemään... Minä kun satun olemaan kaikkea muuta kuin nopea neuleissani ja muissa käänteissäni. Toisaalta valmista myös yleensä tulee, ennemmin tai myöhemmin. Yleensä myöhemmin, kuten sitten tälläkin kertaa.

Malli oli sinänsä aika helppo. Paita koostuu suorakulmaisista kappaleista: identtiset etu- ja takakappaleet jatkuvat laatikon muotoisina kädenteiden alkamiskohtaan asti. Sen jälkeen osa silmukoista pääteltiin pois ja neuletta jatkettiin taas suorana ylös asti. Hihat ovat niin ikään suorakulmion muotoisia. Neuleen haastavuus tuleekin lähinnä pitsikuviosta - eikä sekään ollut vaikea, aikaavievä vain.

Neuleen kokoamisen jälkeen pääntielle neulottiin joustinneuletta, mikä ryhdistää neuletta kivasti ja tuo pääntielle sen muodon. Itse päättelin tuon joustinneuleen mahdollisimman kireälle, ettei neule löpsähdä kesken käytön. Hyvä olikin, sillä pääntie ei ole käytössä yhtään liian tiukka.


Pitsikuvio lähikuvassa

Lankana Novitan valkoinen Bambu, puikot 3,5 sekä pääntien reunusta varten numeron 3,5 pyöröpuikko. Ohje on Suuren Käsityölehden numerosta 3/07 - samassa lehdessä on toinenkin kiva neulemalli bambulangalle. Sekin pitäisi vielä joskus toteuttaa, tosin malli ei ehkä sovi tälle vartalolle enää niin hyvin, kuin mitä se olisi tehnyt ohjeen ilmestymisen aikoihin.

Valmista tuli joskus toukokuussa 2010. Kuvat on muuten otettu sopivasti juhannuksena. :) Valmistuneita neuleita olisi vielä jonkun verran kuvattavana ja tänne lisättävänä. Vielä enemmän niitä on kuitenkin vielä aloittamatta! Langat on jo moneen malliin hankittuna, kunhan vielä joutaisin ja jaksaisin niitä aloitella. Sama juttu vissiin kuin korujenkin kanssa - haalin paljon materiaaleja, mutta toteutustahti antaa vielä odotaa itseään. Hitaasti hyvä tulee...

Ei kommentteja: